Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid

Prijs € 133,00

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

A. van Nieuw Amerongen, E.C.I. Veerman, A. Vissink

Hardback | Maart 2004 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid vormt in zowel theoretisch als praktisch opzicht een leidraad bij het oplossen van speekselproblemen. De kwaliteit en kwantiteit van speeksel zijn van groot belang voor de gezondheid van de mond. Beide factoren houden immers direct verband met een groot aantal systemische aandoeningen, het gebruik uiteenlopende soorten geneesmiddelen en ook het verouderingsproces. Deze uitgave geeft u een helder en compleet overzicht van de functies van speeksel en de invloed hiervan op de gezondheid van alle mondweefsels, zowel de slijmvliezen als de gebitselementen. Hiermee is dit vakgebied voor het eerst op een diepgaande, uitgebreide en overzichtelijke wijze in een Nederlandstalige uitgave toegankelijk gemaakt. Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid is een naslagwerk voor tandartsen, mondhygiënisten, artsen en farmaceuten en een leerboek voor studenten tandheelkunde en mondhygiëne. Inhoud Algemene inleiding, historisch overzicht, Vorming en secretie van speeksel, Samenstelling en eigenschappen van speeksel: van dun-vloeibare tot viskeuze mondvloeistof, Zuurgraad, buffersystemen en speeksel, Antimicrobiële eiwitten in speeksel, Antimicrobiële peptiden (AMP"s) in speeksel, Speekselmucinen: bescherming van alle orale weefsels, Immunologische bescherming van de mondholte, Interactie van micro-organismen met speeksel(glyco)proteïnen: aggregatie - hechting - groei, Speekselgroeifactoren: EGF en NGF, Speeksel en spijsvertering, Speeksel en smaakgewaarwording, Creviculaire vloeistof, Nieuwe ontwikkelingen in oraal biochemisch onderzoek, Speekselklieraandoeningen en speeksel, Systemische aandoeningen en speeksel, Leeftijd en speeksel, Geneesmiddelen, speeksel en speekselklieren, Tandcariës: voeding en speeksel, Tanderosie: voeding en speeksel, Xerostomie: drogemondsyndroom, Speekselovervloed: sialorroe of hypersalivatie, Halitose of foetor ex ore, Speeksel als diagnostische vloeistof, Richtlijnen voor behandeling van patiënten met speekselklachten, Biotechnische ontwikkelingen in de orale biochemie ten behoeve van patiëntenbehandeling

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
A. van Nieuw Amerongen, E.C.I. Veerman, A. Vissink
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789031339730
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Maart 2004
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
384

Beschrijving

Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid vormt in zowel theoretisch als praktisch opzicht een leidraad bij het oplossen van speekselproblemen. De kwaliteit en kwantiteit van speeksel zijn van groot belang voor de gezondheid van de mond. Beide factoren houden immers direct verband met een groot aantal systemische aandoeningen, het gebruik uiteenlopende soorten geneesmiddelen en ook het verouderingsproces.
Deze uitgave geeft u een helder en compleet overzicht van de functies van speeksel en de invloed hiervan op de gezondheid van alle mondweefsels, zowel de slijmvliezen als de gebitselementen. Hiermee is dit vakgebied voor het eerst op een diepgaande, uitgebreide en overzichtelijke wijze in een Nederlandstalige uitgave toegankelijk gemaakt.

Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid is een naslagwerk voor tandartsen, mondhygiënisten, artsen en farmaceuten en een leerboek voor studenten tandheelkunde en mondhygiëne.

Inhoud
Algemene inleiding, historisch overzicht, Vorming en secretie van speeksel, Samenstelling en eigenschappen van speeksel: van dun-vloeibare tot viskeuze mondvloeistof, Zuurgraad, buffersystemen en speeksel, Antimicrobiële eiwitten in speeksel, Antimicrobiële peptiden (AMP"s) in speeksel, Speekselmucinen: bescherming van alle orale weefsels, Immunologische bescherming van de mondholte, Interactie van micro-organismen met speeksel(glyco)proteïnen: aggregatie - hechting - groei, Speekselgroeifactoren: EGF en NGF, Speeksel en spijsvertering, Speeksel en smaakgewaarwording, Creviculaire vloeistof, Nieuwe ontwikkelingen in oraal biochemisch onderzoek, Speekselklieraandoeningen en speeksel, Systemische aandoeningen en speeksel, Leeftijd en speeksel, Geneesmiddelen, speeksel en speekselklieren, Tandcariës: voeding en speeksel, Tanderosie: voeding en speeksel, Xerostomie: drogemondsyndroom, Speekselovervloed: sialorroe of hypersalivatie, Halitose of foetor ex ore, Speeksel als diagnostische vloeistof, Richtlijnen voor behandeling van patiënten met speekselklachten, Biotechnische ontwikkelingen in de orale biochemie ten behoeve van patiëntenbehandeling

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
A. van Nieuw Amerongen, E.C.I. Veerman, A. Vissink
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789031339730
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Maart 2004
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
384

Winnaars kinderjury

Voordelige kinderboeken